Καλωσήρθατε στη ιστοσελίδα μας επιλέξτε το κείμενο προς φωνητική ανάγνωση και πατήστε το εικονίδιο με το ηχείο   Click to listen highlighted text! Καλωσήρθατε στη ιστοσελίδα μας επιλέξτε το κείμενο προς φωνητική ανάγνωση και πατήστε το εικονίδιο με το ηχείο

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας των ατόμων με ειδικές ανάγκες πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων ημερίδα που είχε τον τίτλο «Στερεότυπα και προκαταλήψεις απέναντι στην αναπηρία». Την εκδήλωση διοργάνωσε η Μονάδα Προσβασιμότητας και Κοινωνικής Στήριξης Φοιτητών με αναπηρία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνδυασμό με πολλούς άλλους φορείς που σχετίζονται με τον χώρο των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
2019.12.10 imerida1Δομικά, ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη, γεγονός που εξυπηρέτησε πλήρως τους λειτουργικούς της σκοπούς. Κύριος στόχος όλων των εμπλεκομένων ήταν πρώτα από όλα να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν όσους δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, κι ακολούθως να επιχειρήσουν να προτείνουν διάφορες λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.
Στο πρώτο μέρος λοιπόν, πεπειραμένοι κεντρικοί ομιλητές, επαγγελματίες κατά κύριο λόγο από τον χώρο της ψυχικής και σωματικής υγείας, ανέπτυξαν διάφορες πτυχές της προσωπικότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες, καταδεικνύοντας τα σημαντικότερα προβλήματα τους. Ανάμεσα σε αυτά έθιξαν τη δυσκολία παραμονής σε μια θέση εργασίας μετά τη διάγνωση του προβλήματος, καθώς κι αυτή στη διαμόρφωση οποιασδήποτε μορφής σταθερών διαπροσωπικών σχέσεων. Η προσέγγιση όλων αυτών των ζητημάτων έγινε με λεπτότητα, διακριτικότητα και σεβασμό στη διαφορετικότητα, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που προέκυψαν συμπεράσματα που με τη σωστή τους αξιοποίηση είναι βέβαιο πως θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
2019.12.10 imerida2Στο δεύτερο μέρος τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων φορέων που με τη σειρά τους αναφέρθηκαν στις δικές τους δράσεις και προσπάθειες, προκειμένου να βοηθήσουν τα μέλη τους να ενσωματωθούν στην κοινωνία και να ζήσουν ομαλά και ποιοτικά.
Την Περιφερειακή μας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας. Η τελευταία, στη σύντομη εισήγηση της ανέφερε πως μόνο η πλήρης αποδοχή της αναπηρίας μπορεί να επιφέρει την έντονη δημιουργικότητα και την ισότητα, ενώ κατέληξε πως πρωταρχικό μέλημα όλων θα πρέπει να είναι πάντα το γκρέμισμα όλων αυτών των στερεοτύπων και προκαταλήψεων που έδωσαν και τον τίτλο στην εκδήλωση αυτή, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Click to listen highlighted text!