Καλωσήρθατε στη ιστοσελίδα μας επιλέξτε το κείμενο προς φωνητική ανάγνωση και πατήστε το εικονίδιο με το ηχείο   Click to listen highlighted text! Καλωσήρθατε στη ιστοσελίδα μας επιλέξτε το κείμενο προς φωνητική ανάγνωση και πατήστε το εικονίδιο με το ηχείο

Το επόμενο δημοτικό σχολείο που είχαμε τη χαρά να επισκεφθούμε ήταν αυτό της Βουνοπλαγιάς. Μας υποδέχτηκαν με ζεστασιά κι όμορφη διάθεση τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές όλων των τάξεων. Από τον μικρότερο ως και τον μεγαλύτερο φανέρωσαν από την πρώτη στιγμή ένα ειλικρινές κι έντονο ενδιαφέρον για όλα όσα είχαμε να τους πούμε και να τους δείξουμε. Μας εντυπωσίασε πραγματικά η πρωτοβουλία των δασκάλων να προτείνουν στα παιδιά να κλείσουν για λίγο τα μάτια τους, ενώ μας χαροποίησε ιδιαίτερα και η διάθεση των παιδιών να συμμετέχουν ενεργά στην παρουσίαση και στην κουβέντα. Μας αφόπλισε ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μας περιέγραψε τον χώρο στον οποίο καθίσαμε μια από τις μικρότερες μαθήτριες του σχολείου, που δε δίστασε να μας μιλήσει με άνεση για τα χρώματα και τη διαρρύθμιση της αίθουσας. Οι ερωτήσεις που δεχτήκαμε από την πλειονότητα των παιδιών έκανε την προσπάθεια μας ευκολότερη, έτσι που στο τέλος καταλήξαμε να γίνουμε μια χαρούμενη παρέα. Με τη σειρά μας θίξαμε χωρίς επιφυλάξεις κι ενδοιασμούς ζητήματα ζωτικής σημασίας για τη ζωή των ατόμων με οπτική αναπηρία, όπως η κινητικότητα, οι καθημερινές δεξιότητες διαβίωσης κι αυτοεξυπηρέτησης, ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από την τεχνολογία και βέβαια το σύστημα γραφής κι ανάγνωσης Braille.
Όταν χαιρετίσαμε τους μικρούς μας φίλους με την υπόσχεση πως θα συναντηθούμε μαζί τους πολύ σύντομα, νιώσαμε κατά πολύ πλουσιότεροι εσωτερικά, κι ακόμη πιο έτοιμοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια προσέγγισης τους. Κι αυτό γιατί μέσα από τα μάτια των παιδιών, όλα φαίνονται ευκολότερα και πιο όμορφα.

Click to listen highlighted text!