Καλωσήρθατε στη ιστοσελίδα μας επιλέξτε το κείμενο προς φωνητική ανάγνωση και πατήστε το εικονίδιο με το ηχείο   Click to listen highlighted text! Καλωσήρθατε στη ιστοσελίδα μας επιλέξτε το κείμενο προς φωνητική ανάγνωση και πατήστε το εικονίδιο με το ηχείο

Με μεγάλη χαρά στις αρχές του τρέχοντος μήνα, λάβαμε μέρος, κατόπιν πρόσκλησης και θερμής παρότρυνσης βέβαια, στο 11ο  Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικών Επιστημών για την Προσχολική Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

afisa sece2020Αφορμή για τη συμμετοχή μας στην τόσο εποικοδομητική αυτή δράση, στάθηκε η αδιάλειπτη και σταθερή ενασχόληση μας με το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και δρω», τα οφέλη του οποίου αποδεικνύονται πολλαπλά για μικρούς και μεγάλους. Η ατμόσφαιρα ήταν ζεστή κι ευχάριστη, παρά το γεγονός πως εξαιτίας των συνθηκών το συνέδριο διεξήχθη ηλεκτρονικά, και τα θέματα που τέθηκαν συζητήθηκαν διεξοδικά από όλους τους συμμετέχοντες. Ο κεντρικός άξονας της κουβέντας αυτής ήταν το ίδιο το «Νοιάζομαι και δρω», καθώς και οι τρόποι με τους οποίους το συγκεκριμένο πρόγραμμα επηρέασε θετικά παιδιά κι εκπαιδευτικούς απέναντι στη διαφορετικότητα. Οι φορείς που πήραν μέρος σε αυτό όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολλοί, και η συνεισφορά τους υπήρξε πολύτιμη. Οι δράσεις που παρουσιάστηκαν είχαν μια ποικιλομορφία μοναδική πλειν όμως απαραίτητη, προκειμένου να καταστεί σαφές στα παιδιά πως το διαφορετικό όχι μόνο δεν το αποδιώχνουμε αλλά αντιθέτως, το στηρίζουμε, το αγαπάμε και το αγκαλιάζουμε. Κι αυτό ακριβώς επιδιώξαμε κι εμείς να εξηγήσουμε στα παιδιά αυτά όταν πήγαμε με ενθουσιασμό και κέφι να παίξουμε μαζί τους το παιχνίδι του θησαυρού.

Τους μιλήσαμε για τους ανθρώπους με οπτική αναπηρία, τους δείξαμε το πώς μπορούν να γράφουν και να διαβάζουν όπως κι εκείνα, και τέλος, πήραμε από αυτά τα καλύτερα μαθήματα για την ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό. Θέλουμε να ελπίζουμε πως όλα αυτά αποτελούν μόνο την αρχή, γιατί κάθε φορά γίνεται ένα βήμα, το οποίο είναι ωστόσο αρκετό για να έρθουμε και λίγο πιο κοντά.

Όπως τονίσαμε στη δική μας σύντομη τοποθέτηση, μέσα από κάθε μορφή λόγου και τέχνης, μπορούν όλοι μικροί και μεγάλοι, να αντιληφθούν πως η περίφημη αυτή διαφορετικότητα, είναι μεν υπαρκτή, ουσιαστικά όμως είναι πολύ μικρότερη κι ασήμαντη από όσο νομίζουμε.

Click to listen highlighted text!